• Slechts € 9,95 per kredietrapport
  • Direct in uw mailbox
  • Bedrijven wereldwijd
  • Anoniem bestellen
  • Korting met tegoed

Zeven tips om uw debiteurenbeheer te optimaliseren

20-11-2023

Het succes van uw onderneming is duidelijk merkbaar; opdrachten stromen binnen. Echter, ondanks deze positieve ontwikkelingen, staat een aanzienlijk bedrag aan openstaande facturen uw vermogen om leveranciers te betalen nog in de weg. Vergelijkbaar met uw persoonlijke financiën, waarbij het ontbreken van salaris uw boodschappen in gevaar brengt, is effectief debiteurenbeheer essentieel. Het optimaliseren van debiteurenprocessen, zowel sneller als klantvriendelijker, is van groot belang om tijdige betalingen te waarborgen. In dit artikel delen wij zeven tips om uw debiteurenbeheer te versterken.

Het beheer van debiteuren krijgt soms niet de hoogste prioriteit, met het idee dat klanten uiteindelijk vanzelf betalen. Echter, hoe langer facturen onbetaald blijven, des te minder financiële ruimte blijft over voor cruciale betalingen aan leveranciers, personeel, of strategische investeringen voor de toekomst van uw onderneming. Een onbetaalde factuur kan zelfs leiden tot het verlies van een klant, die uiteindelijk weigert te betalen. Daarom is doeltreffend debiteurenbeheer een essentieel onderdeel van effectief creditmanagement, waarbij het behoud van vertrouwen in zakelijke relaties centraal staat. Hieronder volgen zeven waardevolle tips om uw debiteurenbeheer te optimaliseren.

  1. Wees klantgericht en denk commercieel

Na het leveren van diensten of producten en het versturen van een factuur, verandert een klant in een debiteur. Hoewel het woord ‘debiteur’ negatief kan klinken, blijft ook dan een commerciële aanpak van essentieel belang. Onderhoud de goede zakelijke relatie door na de levering contact op te nemen, de ontvangst van de factuur te verifiëren en eventuele klachten direct op te lossen. Blijf betrokken en voorkom dat klachten pas aan het licht komen na het verstrijken van de betaaltermijn.

Tip! Vraag van elke nieuwe klant een kredietrapport op voor slechts 9,95 per stuk. Bepaal aan de hand van de kredietwaardigheid in het kredietrapport of je met deze klant wel zaken wilt doen. Je kunt in sommige gevallen namelijk met bepaalde bedrijven beter geen zaken doen op voorhand, dit bespaart wil zorgen, juridische stappen en geld achteraf. 

2. Maak betalen zo makkelijk mogelijk

Houd het contact met debiteuren persoonlijk en positief. Gebruik de naam van de contactpersoon en maak betalen eenvoudig. Overweeg digitale facturen of sms-berichten met betaallinks om het proces te vereenvoudigen. Bij grote opdrachten in termijnen, stem de betalingstermijnen af op het voorkeursmoment van de klant.

3. Wees vriendelijk, maar blijf duidelijk

Vraag vriendelijk of de klant de factuur heeft ontvangen, maar aarzel niet om de klant aan de gemaakte afspraken te herinneren als deze herhaaldelijk niet worden nagekomen. Een strikt debiteurenbeleid voorkomt dat klanten betalingstermijnen negeren.

4. Segmenteer uw klantenportefeuille

Verdeel uw klanten op basis van risico’s en kansen in verschillende segmenten. Pas uw aanpak aan op het type klant. Durf klanten aan te spreken op betalingsgedrag en overweeg flexibele leveringsvoorwaarden voor snelgroeiende bedrijven.

5. Automatiseer het betaalproces

Focus op automatisering voor kleinere klanten om tijd vrij te maken voor essentiële relaties. Automatiseer het betaalproces van de meerderheid van de klanten om effectiever debiteurenbeheer mogelijk te maken.

6. Bewaak het overzicht: meten is weten

Evalueer de stand van zaken van uw debiteurenbeheer door de dagen sales outstanding (DSO) te berekenen. Hiermee kunt u inzicht krijgen in de gemiddelde duur voordat facturen betaald worden en de financiële impact op uw onderneming. Maak kosten inzichtelijk en begrijp wat een verlaging van de DSO kan opleveren.

7. Maak gebruik van software

Gebruik software om uw debiteurenportefeuille te beheren. Houd overzicht over openstaande bedragen, vervallen facturen en risicovolle klanten. Voorkom onaangename verrassingen en neem tijdig maatregelen, zoals vooruitbetaling, bij dreigende faillissementen.

Door deze praktische tips toe te passen, versterkt u niet alleen uw debiteurenbeheer, maar optimaliseert u ook uw cashflow. Dit stelt uw onderneming in staat om te groeien en als nog volledig op eigen benen te kunnen staan.

Terug naar het overzicht
Henk van Vliet
Henk van Vliet

Hulp nodig met het aanvragen van je kredietrapport?